Wat is de betekenis van de dinsdag dip?

Man dinsdag dip

Je hebt vast wel eens gehoord van het begrip ‘de dinsdag dip’. Maar wat is nu precies de betekenis van de dinsdag dip? Nadat je naar een festival, feestje of een rave bent geweest en je hebt daar de drugs XTC gebruikt, is het heel gewoonlijk en herkenbaar dat je de dagen daarna jezelf misselijk, depressief, geïrriteerd, ongeconcentreerd en leeg van binnen voelt. Als je bijvoorbeeld naar je school of werk moet, kijk je daar enorm tegenop. Maar hoezo hebben de meeste mensen last van de dip op dinsdag?

Waarom voel ik mijzelf zo brak na een festival, feestje of rave?

Wanneer jij de stof MDMA hebt gebruikt die in een XTC-pil zit verwerkt, krijg jij op dat moment een enorme serotonine boost. Je voelt je gelukkig, vrolijk, energiek en je hebt zin om te bewegen of te dansen. Je serotonine-systeem wordt ook wel je gelukshormoon genoemd. Het is natuurlijk niet gek dat je serotonine-systeem na een geweldig weekend weer even moet bijkomen, omdat je letterlijk je gelukshormoon hebt uitgeput. Dit kan leiden tot een depressief gevoel dat soms wel weken kan duren, dit verschilt per persoon. Nadat de stof MDMA in jouw lichaam is uitgewerkt kunnen klachten zoals irritaties, moeite met concentreren, misselijkheid, energieloos en andere negatieve bijwerkingen ontstaan. Je lichaam geeft dus aan jou signalen af dat je een tekort hebt aan serotonine. Dit heeft tijd en rust nodig om je weer helemaal te laten herstellen.

Ben je nu benieuwd waarom de dip de naam 'dinsdag dip' heeft gekregen en wat een dinsdag dip erger maakt? Lees dan de onze blog waar we alles, maar dan ook echt alles, wat je moet weten over de dinsdag dip uitleggen: 'wat is een dinsdag dip of XTC-dip?'

Kat moe

Waarom komt de dip meestal pas op een dinsdag?

Een duidelijke verklaring voor de dinsdag dip is er nog steeds niet, maar er zijn wel vermoedens waarom dit bij de meeste personen op een dinsdag zo hard binnenkomt, zegt het Trimbos Instituut. Je hersenen willen namelijk zo snel mogelijk jouw serotonine-systeem aanvullen, maar de hersenen moeten dan wel weten dat er letterlijk een tekort is. De zenuwcellen die deze signalen moeten doorgeven zijn waarschijnlijk oververmoeid geraakt door het gebruik van MDMA. Dit betekent dat jouw serotoninetekort pas een paar dagen later door de hersenen wordt ontdekt. Je lichaam is altijd op zoek naar een balans, zo ook je brein. Wanneer je een overvloed aan serotonine hebt, probeert je brein dit te balanceren door een aantal zenuwcellen uit te zetten. Vandaar raken de overige zenuwcellen (die signalen moeten doorgeven van een serotoninetekort) oververmoeid.  

Een andere verklaring voor de dinsdag dip is het gebrek aan dopamine in de hersenen na gebruik van bijvoorbeeld XTC. Het zou kunnen zijn dat je lichaam pas door heeft dat je een serotoninetekort hebt nadat de hoeveelheid dopamine weer aangevuld is. Het aanvullen van dopamine kan een paar dagen duren, gemiddeld twee. Dit zou een reden kunnen zijn dat je op dinsdag de echte dip kan voelen wanneer je op zaterdag een festival, rave of feestje hebt gehad. Het verschilt natuurlijk wel per persoon. De ene van mijn vriendengroep heeft juist de dag na een feestje er erg veel last van en de ander weer op maandag of dinsdag. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring! Je kan dit laten weten door een berichtje te plaatsen onder de blog.

Voor deze twee theorieën zijn nog geen echte bewijzen gevonden. Het Trimbos Instituut baseert de verklaringen vooral op de vele onderzoeken die naar drugs zijn gedaan, in combinatie met logisch nadenken.


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat reacties goedgekeurd moeten worden voordat deze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


You may also like Bekijk alles