Wouter Metselaar - 3 november 2021 - geüpdatet

5 min leestijd

Kaakpijn

9 tips tegen kaakpijn na een festival

Wanneer jij naar een festival bent geweest en je hebt daar XTC of MDMA gebruikt, dan heb je vast wel eens gehad dat je flink bent gaan kaakschaatsen tijdens je trip. Tijdens het festival voel je er vrij weinig van, maar de dagen daarna kan je behoorlijke spierpijn krijgen in je kaken, waardoor je last hebt met eten en kauwen.

Wij hebben onze Instagram volgers gevraagd of zij weleens kaakpijn ervaren na gebruik van XTC of MDMA. Het resultaat: 256 volgers stemden ja (71%) en 103 volgers voor nee (29%). Een behoorlijk aantal heeft hier dus last van. In deze blog lees jij waarom je last kan krijgen van kaakpijn en 9 tips hoe je dit kan verhelpen, zowel voor, tijdens, als na je festival.

WAAROM HEB IK LAST VAN KAAKPIJN?

Door gebruik van XTC of MDMA neemt de spierspanning toe in je lichaam. Dit gebeurt ook in je kaken, waardoor veel festivalgangers met hun kaken gaan malen, terwijl ze soms niks in hun mond hebben. De kaakspanning kan de dagen daarna nog steeds wat verhoogd zijn. De een heeft er net weer meer last van dan de ander

💡 Benieuwd hoe een dinsdag dip precies ontstaat en wat je er tegen kan doen? Lees dan onze blog: 'wat is een dinsdag dip of XTC-dip?'

WAT KAN IK DOEN TEGEN KAAKPIJN?

Tips: voor je festival

#1 Magnesium en calcium

Je weet nu dat XTC en MDMA ervoor zorgen dat de spierspanning in je lichaam wordt verhoogd. Magnesium en calcium zijn beide supplementen die de spieren helpen ontspannen. Met andere woorden, je gaat minder malen met je kaken, waardoor je de dagen na je festival minder last hebt van kaakpijn.

Let wel op dat er van beide mineralen verschillende vormen bestaan. De organische vormen van magnesium en calcium worden het beste opgenomen in het lichaam. Je kan dit herkennen als magnesiumcitraat en calciumcitraat. Vermijd andere vormen.

Begin een aantal dagen voor je festival met het innemen van beide supplementen en eindig een aantal dagen na je festival hiermee. De aanbevolen hoeveelheden:
• Calcium: 950 milligram
• Magnesium: vrouw 300 milligram, man 350 milligram

Magnesium

Tips: tijdens je festival

#2 Neem niet te veel kauwgom

Veel beginnende festivalgangers (waaronder ikzelf vroeger) nemen dozen vol met kauwgom mee naar binnen, omdat ze denken dat dit goed voor je is tijdens het kaakschaatsen. Integendeel, doordat je kauwgom in je mond hebt, ga je nog heftiger kauwen dan zonder kauwgom. Nog meer kaakspanning dus. Daarnaast loop je het risico dat je in je wangen gaat bijten, waardoor de volgende dag je hele mond kapot is.

Ik ben zelf gestopt met het nemen van kauwgom tijdens een festival en het resultaat is dat ik een stuk minder last heb van mijn kaken de dagen hierna. Natuurlijk kan af en toe een kauwgompje geen kwaad, maar hou het beperkt.

#3 Niet op stokjes bijten

Je hebt vast wel eens een ijsje en/of lolly genomen tijdens een festival, heerlijk! Let er alleen wel op dat je niet het overgebleven stokje in je mond houdt en hier flink op gaat lopen kauwen als een hond op een bot. Dit is veel te hard voor je tanden, waardoor de kaakspanning toeneemt en het kan zelfs schade aan je gebit veroorzaken.

Water karaf

#4 Kaken masseren

Als je voelt dat de spanning op je kaken hoog is tijdens een festival, kan je proberen je kaken te masseren. Het ziet er misschien een beetje stom uit, maar als het helpt om de dagen daarna minder kaakpijn te ervaren, waarom niet. Je zou ook aan iemand uit je vriendengroep kunnen vragen of zij je kunnen helpen hierbij. Masseer vooral het aanhechtpunt van de spier bij je kaak.

Tips: na je festival

#5 Geen hard/taai voedsel eten, maar zacht voedsel

Als je zover bent gekomen in deze blog, dan heb jij waarschijnlijk al flinke kaakpijn te pakken. Vermijd dan hard of taai voedsel, zoals taai vlees, harde broodjes, pinda’s en ga zo maar door. Soms is het beter om alleen zacht voedsel te eten zoals soep, brood zonder korst, gehakt, puree of bijvoorbeeld voedsel dat je hebt gemaald met een staafmixer.

#6 Gun je kaken rust

Probeer zoveel mogelijk je kaken met rust te laten, zodat deze weer kunnen herstellen. Vermijd het wijd openen van je mond, ook als je geeuwt of lacht. Zorg er daarnaast voor dat je geen bewegingen maakt waarbij het kaakkopje uit de kom schiet. Dan ben je echt ver van huis.

Kaken

#7 Gebruik niet je voortanden

Als je gaat eten, probeer dan zo min mogelijk je voortanden te gebruiken om iets af te bijten. Het is voor je kaakgewricht minder belastend om voedsel met je hoektanden en/of kiezen af te bijten. Eet daarnaast ook kleinere hoeveelheden, zodat je je kaken genoeg rust geeft.

#8 Geen kauwgom kauwen

We hebben kauwgom in tip nummer 2 al uiteraard behandeld, maar ook na een festival moet je kauwgom vermijden. Het is vooral belangrijk om je kaken rust te geven en als je de hele dag kauwgom loopt te kauwen, is dit niet bepaald rustgevend voor je kaken.

#9 Oefening voor je kaken

De laatste tip voor na je festival, is een oefening om je kaak te stretchen. Probeer je mond een aantal minuten recht open en dicht te doen, het liefst voor een spiegel. Kijk goed of je kin recht op en neer gaat en hou je vingers op je kaakgewrichten, zo voel je aan als je kaakkopjes uit de kom schieten. Dit wil je voorkomen uiteraard. Herhaal deze oefening drie keer per dag, een aantal dagen na je festival.

Kaken masseren

Naast kaakpijn, is er nog een veelvoorkomend probleem onder de festivalgangers: de dinsdag dip. Ben je benieuwd naar tips tegen de dinsdag dip? Lees dan onze blog ‘7 tips tegen de dinsdag dip en check ons gloednieuwe festivalsupplement: SKIP JE DIP!

🔬 Uiteraard hebben wij SKIP JE DIP! uitvoerig laten testen door onze erkende producent. Dus waar wacht je nog op?

Bestel nu

Deel deze 9 tips tegen kaakpijn na een festival en mocht jij nog een goede tip hebben, stuur ons een DM op Instagram.