Wouter Metselaar - 11 mei 2023

3 min leestijd

Baby

7 tips tegen plafonddienst na je festival

Ben je naar een lekker festival of feestje geweest? Dan heb je vast wel eens last gehad van plafonddienst. Urenlang staren naar het plafond, wachtend op dat ene moment totdat je in slaap valt…

Iedereen kent het wel: je denkt dat je lichaam zo moe is van al dat feesten, dat je wel in slaap gaat vallen. Helaas pindakaas. Wat je ook maar probeert, je lichaam heeft gewoon geen zin om naar dromenland te gaan. Herkenbaar! Dit hoort er natuurlijk bij, maar dit betekent niet dat je er niets tegen kan doen. Daarom lees jij in deze blog hoe plafonddienst ontstaat en hoe je plafonddienst kan voorkomen, via 7 gouden tips.

Wat is plafonddienst?

Plafonddienst ontstaat wanneer je XTC, MDMA, cocaïne, speed of een ander oppeppend middeltje hebt gebruikt en het middeltje nog niet helemaal is uitgewerkt vóór je gaat slapen. Sommige festivalgangers ervaren door het nog niet uitgewerkte middeltje dat zij niet kunnen slapen en letterlijk urenlang staren naar het plafond. Daarom de term “plafonddienst”.

💡 Niet alleen plafonddienst is een vervelend gevolg van lekker feesten, maar ook de dinsdag dip. Alles weten over de dinsdag dip? Check onze blog: 'wat is een dinsdag dip of XTC-dip?'

Waarom heb ik plafonddienst?

Het nemen van XTC of MDMA kan natuurlijk geweldig zijn, maar ook een geweldige klap op je lichaam. Er zitten een heleboel stofjes in die jou opgewekt gevoel geven, zoals serotonine en dopamine. Daarom heb je ook zoveel energie tijdens een festival en zin om lekker te dansen. Het duurt ongeveer 4 tot 6 uur voordat de werking van MDMA (in XTC) weer afneemt, maar het afbreken van de stoffen nog een tijdje langer. Wanneer je dus van plan bent om je bed in te kruipen, omdat je denkt dat je trip helemaal voorbij is, gaan er nog allerlei stofjes door je lichaam die jou wakker proberen te houden.

Wat kan ik doen tegen plafonddienst?

#1 Stop ruim van tevoren met bijnemen

Dit is misschien wel de meest voorkomende tip die rondgaat in forums en andere artikelen. Hoe eerder je stopt met bijnemen vóór je gaat slapen, hoe meer kans dat de meeste oppeppende stofjes je lichaam hebben verlaten en je in slaap kan komen. Natuurlijk hangt dit af van het middel dat jij hebt gebruikt, maar stel je hebt een festival tot 11 uur, probeer in ieder geval de laatste twee uurtjes niets meer te gebruiken.

XTC bijnemen

#2 Probeer ademhalingsoefeningen

Lig je al lekker in bed? Probeer deze ademhalingsoefening eens: adem 4 seconden in, houd je adem 7 seconden vast en adem vervolgens 8 seconden uit. Ook wel bekend als de 4-7-8. Nou is 7 seconden je adem vasthouden best moeilijk als je al flink uitgeput bent, dus je zou ook kunnen de 4-4-4 Navy SEAL ademhalingstruc kunnen proberen. Adem 4 seconden in, houd je adem 4 seconden vast, adem vervolgens 4 seconden uit en laat alle lucht in je longen ontsnappen.

#3 Maak je slaapkamer goed donker

Deze tip zal niet voor iedereen toepasbaar zijn, maar mocht je de mogelijkheid hebben om je slaapkamer donker te maken, probeer dit zoveel mogelijk te doen. Slapen in het donker zorgt ervoor dat melatonine wordt aangemaakt in je lichaam en melatonine, ook wel bekend als het slaaphormoon, is een stofje dat je slaapritme positief beïnvloed. Heb je geen mogelijkheid je slaapkamer goed donker te maken? Zet een slaapmasker op als je naar bed gaat.

Donkere slaapkamer

#4 Zorg voor een goede voorbereiding

Als je van plan bent om even lekker door het geluid te gaan, zorg voor een goede voorbereiding. Een gezond lichaam kan een nachtje minder slapen echt wel aan. Ga dus niet de dag voor je van plan bent om wat te gebruiken ook al laat naar bed. Eet veel groenten en fruit, sport een paar keer in de week, maak nachten van minimaal 8 uur en neem eventueel supplementen met daarin antioxidanten, Vitamine C, magnesium en omega’s.

😴  Slaap is in onze ogen dé belangrijkste factor om weer snel te herstellen.

#5 Eet en drink wat voor het slapengaan

Soms lijkt het onmogelijk, maar het is het proberen waard om wat voeding binnen te krijgen. Als je 8 uur lang op een festival hebt gestaan en niets hebt gegeten, kan eten er juist voor zorgen dat je je lichaam reset en uit de feestmodus trekt. Ook water drinken is heel belangrijk. Je spieren, gewrichten en hormonen komen daardoor weer een beetje in balans en dat zorgt ervoor dat je je lichaam beter ontspant.

#6 Rustgevende geluiden en dierenfilmpjes

Het klinkt in eerste instantie misschien een beetje gek, maar deze methodes zijn zelfs onderzocht. Slaapmuziek of geluiden uit de natuur, zoals dieren, water, bos of wind wekken de juiste hormonen op voor slaap en stimuleren je hersenen om te ontspannen. Tegenwoordig heb je hiervoor meerdere apps, zoals Calm, Rainy Mood, Animal Sounds, Nature Sounds of nog beter, YouTube filmpjes met beelden van de natuur of knuffelende dieren.

Natuur

#7 Tips van onze volgers

Op Instagram hebben wij onze volgers gevraagd wat zij doen om plafonddienst tegen te gaan en daar stroomde de tips binnen. Let wel op dat sommige tips niet zo verantwoord zijn en dat wij het zelf zouden houden bij onze 6 genoemde tips hierboven. Hier komen de beste:

 • Blowen
  LET OP! XTC of MDMA kan de effecten van het blowen versterken.
 • Melatonine slikken voor je gaat slapen.
  LET OP! Melatonine moet je eigenlijk al 1 tot 2 uur voor je gaat slapen innemen, na wat voedsel. Neem het ook niet te vaak, want langdurig gebruik van melatoninepillen ontregelt je lichamelijke productie van melatonine.
 • Keihard beuken, dan word je vanzelf moe
 • Je ogen dicht doen, dan in je hoofd jezelf inbeelden hoe je in bed ligt en dan een denkbeeldige lijn om jezelf heen trekken, klinkt raar maar werkt echt
 • Magnesium slikken na je feestje
 • Jezelf geforceerd laten gapen
 • Podcast opzetten
 • Neem een bakje vla
 • Pak een hete douche
 • Maak een kopje thee
 • Accepteren dat het zo is en genieten van je space
 • Geen speed gebruiken
 • Seks
 • Muziek luisteren
 • Je bed uitgaan

🦷 Heb jij wel eens last van kaakpijn na jouw festival of feestje? Lees dan nu onze blog met 9 tips tegen kaakpijn na een festival.

Deel deze 7 tips tegen plafonddienst en mocht jij nog een goede tip hebben, stuur ons een DM op Instagram.