Amber's in Manchester is de nieuwste van een handvol locaties in het Engeland die dit beleid handhaven, terwijl het in steden zoals Berlijn en Amsterdam al vaker de norm is. Jeremy Abbott, de directeur van Amber's, vertelde de BBC dat de club deze beslissing nam omdat "we echt willen dat de muziek en de ervaring centraal staan." Maar op sociale media wordt er flink over gediscussieerd.
Sommigen uitten op Instagram hun zorgen dat clubs hierdoor zouden kunnen lijden, omdat video's van hun avonden op sociale media fungeren als gratis reclame. Anderen juichten de maatregel toe als "feesten met privacy".
Keerpunt
Dus staan de Britse clubs op een keerpunt? Is dit het moment om telefoons van de dansvloer te verbannen en de aandacht van mensen weer op de muziek te richten? Sacha Lord, adviseur voor de nachteconomie in Greater Manchester, denkt van wel. “Telefoons verpesten de dansvloer, ze verpesten de sfeer,” zegt hij. “DJ’s hebben er een hekel aan. Het is enorm ontmoedigend om uit te kijken op een zee van telefoons terwijl niemand danst.”
Smokin Jo, die al sinds 1990 DJ is, herinnert zich de opkomst van de rave- en clubscene eind jaren '80 en begin jaren '90. “Iedereen had z’n handen in de lucht, er was vreugde, er was geluk. Nu zie je video’s van mensen die stil staan met hun telefoon in de lucht. Het is zo triest,” zegt ze.
Moeilijke periode
De komst van de regel kan te maken hebben met de moeilijke periode die de Britse nachtclubscene heeft doorgemaakt. De scene heeft veel moeite om zich te herstellen van de vele Covid-lockdowns. Tussen juni 2020 en juni dit jaar is het aantal clubs afgenomen van 1.266 naar 786, volgens cijfers van de Night Time Industries Association en onderzoeksbureau NeilsenIQ. Abbott geeft toe dat de regel van geen telefoons bij Amber's een risico is, maar zegt dat de club "verbaasd is" door de positieve reacties.
Graeme Park, een van de bekendste DJ’s van Groot-Brittannië en een leidende figuur uit de legendarische Manchester-nachtclub Hacienda, zegt: "Ik begrijp het volledig en ik denk dat geen smartphones op de dansvloer een geweldig idee is. Maar ik heb een 20-jarige zoon. Hij maakt muziek, hij is DJ, hij gaat naar clubs en hij zegt: 'Waarom vertelt jullie generatie onze generatie dat we onze smartphones niet mogen gebruiken?'
TikTok-ravers
Ben Park, de zoon van Graeme, zegt: "Persoonlijk heb ik niks tegen telefoons in clubs. Ik begrijp het hele no-phone-beleid, maar tegelijkertijd willen mensen foto’s van zichzelf of hun vrienden op sociale media plaatsen, mensen willen het online promoten."
Maar hij begrijpt waarom sommige clubbers – en DJ's – zich ergeren aan de zogenaamde TikTok-ravers die "letterlijk naar evenementen gaan, alleen maar om te laten zien dat ze daar geweest zijn en het dan op TikTok posten," zegt hij. Cyberpsycholoog Dr. Hadlington zegt dat het voor deze clubbers zou kunnen gaan om een angst om iets te missen op sociale media. "De paradox is dat ze meer tijd besteden aan het posten over de ervaring dan dat ze daadwerkelijk van het goede moment genieten," zegt hij.
DJ Graeme Park denkt dat er geen gemakkelijke oplossing is voor smartphones in nachtclubs, maar zegt: "Het is echt, echt goed dat mensen erover praten. Het is de culturele tijdgeest die verandert, en dat is het mooie van clubben, de houdingen veranderen elke tien jaar of elke paar jaar."
Wat vind jij van regels over telefoongebruik op de dansvloer?
Bron: BBC
📅 Op zoek naar de Festival Agenda van Nederland? Bekijk 'm hier
Check beFesti voor meer nieuws op Instagram.