5 min leestijd •

Werken op festivals: Hoe je betaald wordt om de beste feesten mee te maken

Werk op festivals: geniet van muziek, zon en sfeer terwijl je betaald wordt! Lees hier hoe jij deze droom werkelijkheid maakt.

Eva Hagens
April 30, 2025

Stel je voor: je staat midden op een festivalterrein, de muziek dreunt door je lichaam, de zon schijnt en overal om je heen zie je lachende mensen. Maar in plaats van dat je geld hebt uitgegeven aan een ticket, word je hier betaald om te zijn. Klinkt niet als een droom? Goed nieuws, het kan jouw realiteit worden! Hier lees je hoe jij aan de slag kunt gaan op festivals en er nog plezier aan beleeft ook.

 

Waarom werken op festivals?

Of je nu een student bent die een extra centje wil verdienen of gewoon iemand die houdt van de unieke sfeer van evenementen, festivalwerk biedt veel voordelen. Een van deze voordelen is betaald worden om op een festival te zijn – Je komt gratis binnen, en soms heb je tijd om zelf mee te feesten. Hiernaast ontmoet je nieuwe mensen. Je werkt namelijk samen met een team vol andere festivalfanaten. Ook zijn veel festivalbanen tijdelijk. Dit is ideaal voor seizoenswerk of als bijbaan. Misschien sta je zelfs ooit backstage met je favoriete DJ.

 

Welke festivalbanen zijn er?

Festivals zijn gigantische producties waar honderden mensen nodig zijn om alles soepel te laten verlopen. Afhankelijk van wat bij jou past, kun je kiezen uit verschillende rollen:

·     Op- en afbouw: De unsung heroes van elk festival. Je zorgt ervoor dat stages, tenten en voorzieningen klaarstaan. Hardwerken, maar je ziet het hele terrein voor en na de magie.

·     Barcrew: Wil je nooit een droog moment hebben? Achter de bar ben je continu bezig met drankjes inschenken én je maakt de beste interacties mee. De sfeer is vaak top, en af en toe scoor je zelf eendrankje.

·     Security: De stille kracht die alles inde gaten houdt. Van backstage deuren bewaken tot mensen helpen die iets kwijt zijn.

·     Tickets en ingang: Perfect als je graag mensen begroet en helpt. Je ziet iedereen binnenkomen, inclusief artiesten en VIP-gasten.

·     Vrijwilliger: Sommige festivals bieden vrijwilligerswerk aan waarbij je gratis naar het festival mag in ruil voor een paar uur werken.

·     Foodstands: Werk bij een eetkraam en scoor misschien wat lekkere snacks terwijl je bezig bent.

 

Hoe kom je aan een festivalbaan?

Festivaljobs vliegen niet altijd om je oren, maar met wat slimme moves kun je jezelf tussen de gelukkigen bevinden:

 

1.       Check vacatureplatforms en uitzendbureaus:

Websites zoals Festivalwerk, YoungCapital en lokale uitzendbureaus hebben vaak festivaljobs beschikbaar.

2.       Je eigen netwerk:

Ken je iemand die op een festival werkt? Vraag of ze je kunnen introduceren.

3.       Vrijwilligerswerk als opstap:

Start als vrijwilliger en werk jezelf omhoog naar een betaalde functie.

4.       Schrijf je in bij eventbureaus:

Sommige bedrijven organiseren crewteams voor meerdere festivals en zoeken geregeld mensen.

5.        Stage lopen als opstap naar festivalwerk:

Een festivalstage is een ideale manier om ervaring op te doen en je netwerk uit te breiden. Of je nu helpt bij marketing, productie of artiestenbegeleiding, een stage kan vaak leiden tot een betaalde baan. Veel organisaties nemen hun stagiairs later aan, waardoor je direct in de industrie kunt groeien.

6.       Wees er vroeg bij:

Veel festivals werven personeel maanden van tevoren. Let dus goed op oproepen op sociale media of via de mail.

 

Ervaringen van festivalwerkers

Achter de schermen van elk bruisend festival werkt een diverse groep mensen keihard om alles draaiende te houden. Sommigen doen het als bijbaan, anderen als fulltime werk. Maar één ding hebben ze gemeen: ze zijnde ruggengraat van het feest.

 

Lani (22) – Cocktail queen in de festivalwereld

Voor Lani begon het festivalavontuur via haar vriend, die haar koppelde aan een eventcateringbedrijf. Hierdoor kreeg ze de kans om cocktails en samples te maken voor Disaronno op grote festivals zoals ZwarteCross. "Je werkt zes tot acht uur achter elkaar, met slechts een halfuurtje pauze. Daarna kun je even het festivalterrein op en de sfeer proeven—dat maakt het allemaal waard!" vertelt Lani enthousiast.

 

Felix (21) – Van campingwinkel naar festivalgevoel

Felix had nooit gedacht dat hij op een festival zou werken, maar toen hij via een uitzendbureau een shift kreeg bij Intents Festival, besloot hij het avontuur aan te gaan. "Ik verkocht verschillende dingen aan festivalgangers in een campingwinkel, en het voelde geweldig om midden in het feest te staan terwijl ik ook geld verdiende!"

 

Waar wacht je nog op?

Festivalwerk is de perfecte manier om een festival van binnenuit te beleven, geld te verdienen en nieuwe mensen te ontmoeten. Dus... waar zou jij het liefst werken? Achter de bar, bij de beveiliging of backstage bij je favoriete festival?

Check platforms zoals SOLID Event Crew, Eventure, FestivalFans, YoungCapital en ook op onze eigen website en wie weet sta jij binnenkort op een festival te werken én te feesten!